församlingsguiden nr 3 2015

12
Nr 3/2015 ÅKERBO församlings g u i d e n Frälsarkransen 20-åring som gör segertåg över hela världen SID 4 Möt ”prästdebutanten” Katja Ekman SID 3 Verksamheter, samtalsgrupper, körer m m SID 6-9 Gudstjänstkalendarium SID 10-11

Upload: katarina-sandstroem-blyme

Post on 22-Jul-2016

218 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

Församlingsguiden nr 2 2015 Församlingsguiden ges ut av Åkerbo församling i Svenska kyrkan. Åkerbo församling ligger i Linköpings kommun. Tidningen ges ut 4-5 gånger/år. www.svenskakyrkan.se/akerbo

TRANSCRIPT

Page 1: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 1Nr 3/2015

ÅKERBO

församlingsg u i d e n

Frälsarkransen20-åring som gör segertåg över hela världenSID 4

Möt ”prästdebutanten” Katja Ekman SID 3

Verksamheter, samtalsgrupper, körer m m SID 6-9

GudstjänstkalendariumSID 10-11

Page 2: Församlingsguiden nr 3 2015

2 | Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden ges ut av: Åkerbo församling, Svaltingvägen 1, 585 64 Linghem 013-23 66 50 [email protected] www.svenskakyrkan.se/akerbo.

Församlingsexpeditionens öppettider: måndag-torsdag 10.00-12.00 och 13.00-15.00 samt fredag 10.00-12.00.

Kyrkan är vi tillsammansSommaren går mot sitt slut och hösten närmar sig. I dessa dagar kommer det en

mängd information i våra brevlådor. Studieförbund, organisationer och föreningar bjuder in till en ny termin och ett nytt verksamhetsår. Där finns en uppsjö av erbju-danden för att tillvarata vars och ens intressen.

Nu är också tiden då även kyrkan sällar sig till raden av aktörer och bjuder in till allehanda aktiviteter. Risken är naturligtvis att kyrkan uppfattas som något av ett fritidsintresse. Liksom en del engagerar sig i en idrottsförening, en teatergrupp eller en hembygdsför-ening och lägger en stor del av sin fritid där, så finns det några som engagerar sig i en församling.

Men kyrkan är inte främst ett fritidsintresse. Kyrkan, det är vi alla, alla döpta som har att

vara kyrka. Var och en på sin plats i samhälle och värld. Det är där, i vår vardag, vi får visa våra nor-mer och värderingar – eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Det är där vi får vara Kristi händer på jorden.

Jesus sade: ”Detta är mitt bud att ni skall älska varandra. Såsom jag har älskat er skall också ni älska varandra” (Joh. 13:34)

Det låter väl inte så dumt? Kanske skulle världen se annorlunda ut med lite mer kärlek….. Åkerbo församling vill vara ett stöd i detta. Vi får komma samman

för att hjälpa och uppmuntra varandra. Därför fortsätter vi oförtrutet att på nytt bjuda in till gudstjänster och annan verk-

samhet. Så välkommen till en ny termin i din församling här i Åkerbo!

Göran Dellskog, präst

Höstens gudstjänster hittar du på sid 10-11.Verksamheter, körer, samtalsgrupper, m m på sid 6-9.

Ansvarig utgivare: Kyrkoherde Ulf Hjertman, 013-23 66 [email protected]ör: Katarina Sandström Blyme, 013-23 66 [email protected] Nästa nummer utkommer vecka 48.

Foto: Katarina Sandström BlymeGöran Dellskog i Vårdsbergs kyrka.

Frälsarkransen fyller 20 år. Radbandet som skapades

av förre biskopen Martin Lönnebo blir allt populärare både i och utanför Sverige.

Foto: Jarl AsklundFoto: Jarl Asklund

Page 3: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 3

”Åh, vad roligt det ska bli att arbeta som präst. Äntligen är det på riktigt”, säger Katja Ekman som även tycker det känns som en utmaning att vara färdig präst.Under närmsta året arbetar Katja Ekman som pastorsadjunkt* i Åkerbo försam-ling. Hon kommer ursprungligen från Tübingen i södra Tyskland. I 16-årsåldern ville hon bli psykolog men en lärare väckte intresset för teologi.

- Människan är så mycket mer än en psykologisk varelse. Kristendomen ser människan i ett större perspektiv.

Vägen till Sverige gick genom volon-tärjobb i Palestina. Där mötte hon sin svenske man, också han volontär.

I juli flyttade hon och familjen från Lund till en stor lägenhet i Norrköping. Den delar de med en annan familj. Med

från Skåne har också halvblodet Wito följt.

Varmt välkommen, Katja!Text: Katarina Sandström Blyme

Foto: Emanuel ErikssonKatja Ekman prästvigdes i Linköpings domkyrka i mitten av juni. Här kläs hon för första gången i stola* och mässhake*.

KATJA EKMAN GÖR SITT FÖRSTA PRÄSTÅR I ÅKERBO

”Roligt och utmanande”

Namn: Katja Ekman.Ålder: 29 år.Bor: Kollektiv i Vilbergen i Norrköping.Familj: Maken Linus och sexåriga tvillingarna Liv och Junia.Kontakt: 013-25 38 85 [email protected]

* Stola är det korslagda band som prästen bär över bröstet utanpå långskjortan (alban). * Mässhaken, det översta plagget som bärs vid nattvardsfirande.* Pastorsadjunkt, det första året som ny- prästvigd, ett år med handledare.

”Frukost med innehåll” - möt Elise LindqvistLördag 28 november 10.00-12.00 Linghems församlingsgårdElise Lindqvist, eller som hon ibland kallas, ”Ängeln på Malm-skillnadsgatan” har ett långt liv av missbruk, våld och övergrepp bakom sig. Numera finns hon till för dem som är kvar på gatan. Nattetid besöker hon prostituerade på Stockholms gator och erbjuder allt från kaffe till samtal. Vid vår frukost kommer Elise Lindqvist att dela erfarenheter, lärdomar och kunskap från sitt liv.

Anmälan senast 18 /11. 013-23 66 50 eller [email protected] Pris: 80 kr

Page 4: Församlingsguiden nr 3 2015

4 | Församlingsguiden nr 3 2015

FrälsarkransmusikSöndag 13 september 18.00

Vårdsbergs kyrkaEn musikalisk vandring runt Frälsarkransen. Med röst, ord och ton guidas vi under en eftertänksam stund. Pärlorna får extra liv av musiken som blandar modernt tonspråk, klassiska toner, visor och ballader.

Elisabeth Melander TrioElisabeth Melander, sångMartin Berggren, pianoCia Weissenrieder, cello

Hur använder du Frälsar-kransen?Sari Asa Nicolaisen, Gistad:-Jag har den med mig i väskan hela tiden och tar fram den då och då när jag behöver klura på en tanke eller när jag vill sända en tanke till någon som behöver stöd.

Foto: Royne MercurioMartin Lönnebo håller varmt av sin skapelse Frälsarkransen.

I år är det tjugo år sedan förre biskopen Martin Lönnebo under en båtluff i Grekland kom på idéen att göra ett radband, en krans av pärlor som numera bärs av män-niskor i flera länder. I september uppmärksammar vi att det 2015 är ”Frälsarkransens år”.Gudspärlan, hemlighetspärlorna, jagpärlan...Frälsarkransens pärlor har poetiska namn. Men de är förstås ingen dikt utan tänkta som en hjälp att leva nära Gud. Genom att se och röra vid till exempel den blå bekymmerslös-hetspärlan blir sinnet kanske lite lättare.

Med köpet av Frälsarkransen följer en kort ”bruksanvisning” med beskrivning av pärlorna och Martin Lönnebos tips om hur man kan använda den vid bön. Men han vill inte att radbandet ska leda till krav och måsten: ”När du vill bedja med Frälsarkransen kan du faktiskt också glömma alla mina råd. Frälsarkransen och du kommer att finna en egen väg”.

Helgen 5-6 september kan barnfamiljer bekanta sig med Frälsarkransen i Askeby i samband med Östgötadagarna. Då blir det bland annat en mini-pilgrimsvandring där man hittar kransens pärlor.

Söndag 13 september blir det musik inspirerad av kransen i Vårdsbergs kyrka (se nedan). Då kommer även en utställ-ning om kransens historia och tillverkning visas.

Torsdag 24 september har Trolig tors-dag tema Frälsarkransen (se höger sida).

Frälsarkransar kommer att finnas till försäljning vid dessa tillfällen.

TJUGO ÅR MED FRÄLSARKRANSEN

Pärlor för livets stora frågor

Page 5: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 5

Trolig torsdag, temakvällarna om tro och och om livet fortsätter i höst. När och var? 19.00 torsdagar i Linghems församlingsgård.

TROlig torsdag

Snart är det dags för årets kyrkmöten, ett bra tillfälle att diskutera det som händer i kyrkans värld där du bor. Hur ser du på gudstjänsterna? Vår verk-samhet? Vad skulle du vilja utveckla? Hur ser det ut på kyrkogårdar och i kyrkor?

Kom till kyrkmötet och möt anställda och förtroendevalda i Åkerbo. I år kom-mer mötena ha särskilt fokus på försam-lingens fastigheter. Välkommen!

Kyrkmötena börjar 19.00. Kvällen inleds med en enklare förtäring.

Din röst är viktig - särskilt på kyrkmötet

Det händer i SamlanTallbodadagen

Lördag 5 september På Tallbodadagen är Samlan öppen 10-15.Välkommen in på fika och få information om vad som händer i höst. Du kan också tända ljus eller sitta ner en stund i vår kyrka.

FilmkvällarFredag 9 oktober ser vi ”Nunnan”, Maud Nycanders uppmärksammade dokumentär om en ung kvinnas väg.Måndag 9 november. Film ej bestämt, lämna gärna önskemål på film.Fika 18.00, filmen visas 18.30. Kostnad: 30 kr.

JulpysselLördag 21

november 12-16Östra Hargs

församlingshemPyssel, kranstillverkning, fika med skinksmörgås och härlig gemenskap.

Mån 28 sep Askeby församlingsgårdTis 29 sep Örtomta församlingshemOns 30 sep Bankekind församlingsgårdTor 1 okt Vårdsbergs sockenstugaMån 5 okt Samlans församlingsgård (Rystad/Samlan)Tis 6 okt Gistad prästgårdOns 7 okt S:t MartinTor 8 okt Linghems församlingsgård, obs 19.30Mån 12 okt Törnevalla församlingshemTis 13 okt Lillkyrka församlingshemOns 14 okt Östra Hargs församlingshemTor 15 okt Östra Skrukeby församlingshem

24 sept ”Pärlor för livet”. Om Frälsarkransen med Susanne Franzén.1 okt ”Änglar, finns dom?”15 okt ”Allt är inte gott”. Om ondskan med Jonas Sellgren.22 okt ”Att lära och att pryda”. Besök i Vårdsbergs kyrka vars vackra och fantasieggande takmålningar fyller 400 år. Susanne Glöersen, konst- historiker berättar om syftet med målningarna.

29 okt ”Allhelgona - sorg & hopp”. Om tro, traditioner och begravningar. Susanne Franzén, Elisabeth Tegnevik, Ulf Söderberg och representant från begravningsbyrå. 5 nov ”Skaparen eller slumpen” med Ulf Söderberg.12 nov ”En kalender för sig”. Om kyrko- året med Göran Dellskog.Mer information: Susanne Franzé[email protected] 013-25 38 86.

Page 6: Församlingsguiden nr 3 2015

VERKSaMHEtER

6 | Församlingsguiden nr 3 2015

AskebyTisdagPilgrimskvällEn öppen grupp som pilgrimsvandrar ihop. Första tisdagen varje månad 19.00 möts vi i församlingsgården för att samtala om män-niskans yttre och inre vandring. 1/9, 6/10, 3/11 och 1/12. Information: Göran Helmersson.

OnsdagAndakt och samkvämi församlingsgården första onsdagen i måna-den 14.00 med start 2 september. Vi samlas till andakt, lyssnar till något program, drick-er kaffe och umgås. Information: Elisabeth Tegnevik.

TorsdagInför söndagenVi läser och samtalar kring kommande sön-dags bibeltexter i församlingsgården 18.00 följande torsdagar. 3/9, 1/10, 29/10 och 3/12. Information: Göran Helmersson.

Symötei församlingsgården sista torsdagen 19.00 varje månad med start 27 augusti. Information: Ann Marie Wernholm, 013-763 25.

BankekindMåndagBakgruppi församlingsgården en gång i månaden. Start 31 augusti. Vi bakar bröd till Öppen kyrka, kyrkkaffe m.m. Information: Elisabeth Tegnevik.

Lekmannakårenträffas i församlingsgården den tred-je måndagen i månaden 18.00 med start 17 augusti. Information: Lizzie Nyberg, 013-531 97.

TisdagÖppen Kyrka - för alla åldrar!9.00-13.00.Information: Siv Karlsson.9.30-10.30 Jollra i takt (0-12 mån). Anmälan* Information: Mia Brunberg-Ulriksson.11.30 Andakt12.00 Sopplunch13.00 Andakt och samkväm. Sista tis-dagen i månaden med start 29 september. Vi samlas till andakt, lyssnar till något pro-gram, dricker kaffe och umgås. Information: Elisabeth Tegnevik.!4.00-15.30. Barntimmar (4-5 år) Start vecka 37. Vi leker, pysslar, sjunger och berättar bibelberättelser. Anmälan* Information: Siv Karlsson.

GistadMåndagKyrkobröderna i Gistadsamtalar om kyrka och kultur, ofta med någon inbjuden gäst. Tredje måndagen i månaden 18.00 i någon av medlemmarnas hem. Start 21 september hos Eine Carlgren, Björkekulla. Information: Lars Linde, 013-720 06.

Våra verksamheter och körer börjar vecka 36 - om inte annat anges. Nyheten från förra året, Öppen Kyrka fortsätter. Då är både kyrka och församlingshem öppna - för alla åldrar. Man kan fika, läsa, samtala med andra m.m. I församlingshem-met finns rum för barnens lek och skapande. I kyrkan finns plats för stillhet och reflek-tion, bön och ljuständning.

Öppen Kyrka finns i Bankekind, Gistad, Linghem, Samlan, S:t Martin och Östra Skrukeby. Välkommen!

Pilgrimskväll

BabysångSymötenBEAT Sopplunch

Bibelgrupp

Öppen KyrkaBakgrupp

Unga ledare

BarntimmarMusik

på lek

Page 7: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 7

TisdagÖppen Kyrka - för alla åldrar!9.30-11.30Information: Anna Westerling Stickcafé13.30 Stickcafé i prästgården varannan tis-dag med start 8/9. Information: Chatarina Andersson, 013-730 72.

Symötemed Gistad syförening en tisdag varje månad 17.00 i någon av medlemmarnas hem. Start: 18 augusti hos Britta Andersson, Olofstorpsv. 20. Mer info om tid och plats: Se vår hemsida eller Birgit Larsson, 013-733 22.

LillkyrkaOnsdagTräffpunkt LillkyrkaEn onsdag varje månad 13.00 blir det Öppet Hus för daglediga i församlingshem-met. Andakt och kaffeservering. Höstens datum: 26 augusti, 23 september, 21 okto-ber och 18 november. Information: Göran Dellskog.

LinghemMåndagÖppen Kyrka - för alla åldrar!

13.00-19.00.Information: Siv Karlsson. 14.00-14.30. Babymassage (3 veckor-6 mån). Anmälan* Information: Anna Westerling.Cirka 17.30 Kvällsmat Paj/pannkakor.

Symötemåndagar ojämna veckor 13.30-16.00. Alla är välkomna, med eller utan handarbete. Andakt, kaffe med hembakat bröd serveras. Start 7 september i församlingsgården. Information: Elisabeth Tegnevik.

OnsdagUngdomsgruppOns 18.00-21.00. Från 13 år och uppåt. Träffa polare, musik, fika, chill, party och olika teman. Information: Anna Westerling eller Facebooksidan ”Linghems ungdomsgrupp”

TorsdagÖppen Kyrka - för alla åldrar!9.00-13.00.Information: Siv Karlsson. 11.30 Andakt12.00 Sopplunch!4.00-15.30. Barntimmar (4-5 år) Varannan torsdag (jämna veckor). Vi leker, pysslar, sjunger och berättar bibelberättelser. Anmälan* Information: Siv Karlsson.

FredagBeatkvällMysig helkväll med talkshow, dj/band, spän-nande gäster och lovsång med Gud i centrum. Från 13 år och uppåt. Höstens datum: 11 sep-tember (BEAT Respekt) och 27 (BEAT Light) november. Information: Jonathan Westerling, 0708-711 746 eller Facebooksidan ”BEAT ungdomskväll”.

ÖvrigtUnga LedareFördjupning efter avslutad konfirmation. Enklare ledaruppdrag samt möjlighet till treårig ledarutbildning som arrangeras av Linköpings stift. Information: Anna Westerling.

Samlan i TallbodaMåndagÖppen Kyrka - för alla åldrar!13.00-18.00.Information: Susanne Franzén.13.00-14.30 Babysång (7-12 mån). Max 12 barn.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.16.30-18.00 Himlaskoj För skolbarn 9-12 år. Bibelberättelser, lek och skapande.Anmälan* Information: Susanne Franzén.

Tisdag

Bibelgrupp19.00.Varannan tisdag, med början 1 september samlas vi för att lära oss mer om bibeln och dess texter. Vi studerar söndagens text och hur de kan tolkas. Information: Ulf Söderberg.

TorsdagLäsecirkel varannan torsdag (udda veckor). Information: Ulf Söderberg.11.45 Middagsbön.12.00 Enkel lunch Paj/pannkakor.Musik på lek (3-5 år)16.15-17.00. Max 12 barn.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.

Fler verksamheter - och våra körer - finns på nästa sida. Där hittar du också kontaktuppgifter.

*Anmäl dig på webbenTill en del verksamheter, liksom några barnkörer (se nästa sida) krävs anmä-lan. Anmälan görs på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/akerbo/ vara-verksamheter Anmäl dig så tidigt som möjligt. För grupper som blir fulltecknade är det anmälningsdatum som avgör om man får en plats eller inte.

Page 8: Församlingsguiden nr 3 2015

8 | Församlingsguiden nr 3 2015

VERKSaMHEtER

S:t Martin i EkängenTisdagÖppen Kyrka - för alla åldrar!13-18.00.Information: Yvonne Davidsson.Ungdomsgrupp ”Ung kväll”18-20.30. Från 13 år och uppåt. Information: Linda LagnestamTorsdag 10.00. Jollra i takt (0-12 mån). Information: Eva Göransson.

FredagÖppen Kyrka - för alla åldrar!9.00-15.00Information: Yvonne Davidsson. 9.00 MorgonbönCirka 12.00 Enkel lunch Paj/pannkakor.

ÖvrigtUnga ledareFördjupning efter avslutad konfirmation. Enklare ledaruppdrag samt möjlighet till treårig ledarutbildning som arrangeras av Linköpings stift. Information: Linda Lagnestam.

Östra HargTorsdagSymöteen torsdag 14.00 varje månad hemma hos någon i syföreningen med start 27 augus-ti hos Margareta Eliasson, Himnavägen 56, Linghem. Mer information om tid och plats: Vår hemsida eller Berit Jendeberg, 013-710 66.

Östra SkrukebyMåndagÖppen Kyrka - för alla åldrar!14.00-17.00. Start vecka 35.Information: Margareta Linde, 0705-555017.TorsdagSymötevarannan torsdag i jämna veckor 14-16.00 med start 3 september hos Elvi Samuelsson, Bånghagen. Därefter i församlingshemmetInformation: Margareta Linde, 0705-555017.FredagCafé Skrukeby Fredagkvällar 19-21.30 i Storgården t o m 28 augusti. Därefter varannan fredag (udda veckor.) i församlingshemmet. Kaffe med till-tugg, ibland något program i församlingshem-met. Samarrangemang med Missionskyrkan och hembygdsföreningen.

Kontaktuppgifter Michael Augustson, musiker013-21 79 93Mia Brunberg Ulriksson, musiker013-23 66 67, [email protected] Davidsson, församlingspedagog, 013-25 38 87Göran Dellskog, präst, 013-23 66 58Susanne Franzén, församlingspedagog, 013-25 38 86Eva Göransson, musiker, 013-25 38 88Elisabeth Hellsten, musiker, 013-25 38 84Göran Helmersson, präst, 013-23 66 66Siv Karlsson, församlingsassistent, 013-23 66 56 [email protected] Lagnestam, församlingspedagog, 013-25 38 82Sofia Liljedahl, musiker 013-23 66 60Ulf Söderberg, präst, 013-25 38 83Elisabeth Tegnevik, diakon, 013-23 66 53 Anna Westerling, församlingspedagog, 013-21 96 79

VärdinnorBranca Kokic, Samlan och S:t Martin, 013-21 79 92Lotta Kassman, Bankekinds församlingsgård, 0762-096453Marie Åström, Linghems församlingsgård, 013-21 96 74

Mailadress till anställda är med två undantag:[email protected]

Kontaktuppgifter till övriga anställda finns på:www.svenskakyrkan.se/akerbo/personal

Sorgegruppär en samtalsgrupp för dig som nyligen mist någon närstående (make, maka eller sambo). Ibland kan det vara till hjälp att dela sina tankar med andra som har liknande upplevelser. I andras ord och känslor kan man känna igen sig själv och sin sorg. Dag, tid och plats bestäms utifrån grup-pens önskningar. Information: Elisabeth Tegnevik.

Lev vidare-gruppLev vidare är för dig som förlorat din livskamrat och det hunnit gå ett tag. Känns sorgen och ensamheten fort-farande tung ibland? När man träffar andra i samma situation kan vägen bli lättare att gå. Vi träffas kl 14-16 följande tisdagar : 18 augusti - Gistad prästgård 15 september - Rystad församlingshem 13 oktober - Vårdsbergs sockenstuga 10 november - Samlan i Tallboda 8 december - Linghems församlingsgård Information: Elisabeth Tegnevik.

Page 9: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 9

Sjung i kör!BankekindAlla kan sjunga (nybörjarkör för vuxna).Onsdag 19.00-20.30 i församlingsgården.Information: Mia Brunberg Ulriksson.

Gistad Gistad kyrkokör (blandad kör för vuxna)Torsdag 19.00-21.00 i Gistad prästgård.Information: Mia Brunberg Ulriksson.

LinghemÄnglakören (5-8 år).Måndag 16.30-17.15.Anmälan* Information: Sofia Liljedahl.

Sofiakören (damkör)Tisdag 19.15-21.00.Information: Sofia Liljedahl.

Plogen (seniorer)Torsdag 10.00-11.30.Information: Michael Augustson.

SamlanSång på gång (6-8 år). Max 15 barn.Måndag 16.30-17.15.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.

Song Time (9-12 år).Måndag 15.00-16.00.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.

Medvind (daglediga)Torsdag 13.00-14.30.Information: Michael Augustson.

S:t MartinCeciliakören (damkör).Onsdag 18.30-20.30.Information: Eva Göransson.

Pärlorna (6-8 år). Max 20 barn.Tisdag 16.30-17.15.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.

Kristallerna (9-12 år).Tisdag 15.00-16.00.Anmälan* Information: Elisabeth Hellsten.

Östra HargÖstra Hargs kyrkokör (blandad kör för vuxna)Onsdag 19.00-20.30 i församlingshemmetInformation: Michael Augustson.

KÖRER

Orgelfesthelg i höstBesök från Göteborgs internationella orgelakademi 17 oktober 20.00Östra Skrukeby kyrkaOrgelkonsert på Pehr Schiörlin-orgeln från 1794 framförs av professor Joel Speerstra.

18 oktober 15.30Vårdsbergs kyrkaJonas Wistenius-orgeln från 1761 presenteras av Axel Unnerbäck. Därefter workshop där Per Högberg spelar psalmer och demonstrerar hur man gör det med registreringar, frasering, artikulation, sats och harmonisering.

Var med i vårt nya körprojekt! Förra hösten började en grupp sångare öva med målet att framföra G F Händels Messias. I mars steg sången i Törnevalla kyrka, ”så vackert att man fick gåshud” som en i den stora publiken uttryckte det.Nu är det dags för nästa utmaning. Vi söker dig som vill vara med i projektkör för att sjunga ett modernt Stabat Mater, ett verk med underfundigt och vackert tonspråk skrivet av tonsättaren Karl Jenkins.Start: Måndag 12 oktober. Därefter träffas vi vid sex tillfällen (måndag och lördag) under hösten. Plats: Församlingsgården i Linghem. Tid: 18.30-20.00. Konsert: Någon gång under fastan (mars-april) 2016. Information/anmälan: Eva Göransson, 013-25 38 88 [email protected]

Karl Jenkins. (1944-)

Foto: Christina Johansson/IKON

Page 10: Församlingsguiden nr 3 2015

10 | Församlingsguiden nr 3 2015

Söndag 16 augusti 11 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Östra Harg 14.00 Friluftsgudstjänst i Stora Knylinge.Törnevalla kyrka 11.00 Mässa med konfir-mation. Fjällkonfirmanderna.

Söndag 23 augusti 12 sön. efter trefaldighetLinghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Törnevalla 14.00 Friluftsgudstjänst i Asplunda. Ta med kaffekorg.Bankekinds kyrka 18.00 Psalmsångsgudstjänst.

Söndag 30 augusti 13 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Pastorsadjunkt Katja Ekman välkomnas. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Lillkyrka kyrka 18.00 Gudstjänst. Örtomta kyrka 18.00 Musikgudstjänst. Helena Thörnroos och Sandra Fältsjö, sång.

Söndag 6 september 14 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa.Samlan 11.00 Mässa med små och stora. Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa.

Östra Skrukeby kyrka 18.00 Gudstjänst. Gudstjänsten avslutar årets Östgötadagar. Efteråt serveras ”Skrukebypaj” i församlings-hemmet.

Söndag 13 september 15 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Vårdsbergs kyrka 18.00 ”Med röst, ord och ton som guide genom Frälsarkransen.” Se annons sid 4.

Söndag 20 september 16 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa. Örtomta 14.00 Stugmöte i församlingshem-met. Gistads kyrka 18.00 Gudstjänst. Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 27 september 17 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Bankekinds kyrka 16.00 Gudstjänst.Lillkyrka kyrka 18.00 Skördegudstjänst.

KaLENDaRIUM - GUDStJÄNStER

Gudstjänsterfrån 16 augusti till 22 november

Med reservation för ev fel och ändringar Se även www.svenskakyrkan.se/akerbo/gudstjanster

ÄlgmålsbönLördag 10 oktober 18.00

Vårdsbergs kyrkaJaktgudstjänst med musik framförd av Nässjö Jakthorn, en välmeriterad musik-grupp som bland annat spelar musik anpassad för gudstjänst. Gruppen har fun-nits i 36 år och vunnit flera blåsartävlingar.Efter musikgudstjänsten bjuder Vårdsbergs LRF på grillning.

Höst- ochSchiörlinhögtid

Söndag 4 oktober18.00

Östra Skrukeby kyrkaOrgelfeståret 2015 fort-sätter. Organist Gabriella Sjöström spelar på kyrkans Schiörlinorgel. Efteråt bjuds på smörgåstårta, kaffe och kaka i församlings-hemmet.

Page 11: Församlingsguiden nr 3 2015

Församlingsguiden nr 3 2015 | 11

KyrKKaffe serveras alltid i samband med 11-guds-tjänsterna i Linghem och Samlan. I S:t Martin serveras frukost. Ibland finns det förtäring av något slag också i de andra kyrkorna. När och var framgår av kalendariet.

SöndagSSKola/fruKoStKlubbVid söndagens 11-gudstjänster i Linghem och Samlan liksom vid frukostmässan i S:t Martin har barnen alltid möjlighet till en egen stund. Tillsammans med ledare och andra barn får de sjunga, höra bibelberät-telser, göra bilder, mm.

Söndag 4 oktober Den helige Mikaels dagS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Askeby kyrka 16.00 PilgrimsmässaÖstra Skrukeby kyrka 18.00 Musikgudstjänst med hösthögtid. Se annons sid 10.Lördag 10 oktoberVårdsbergs kyrka 18.00 ”Älgmålsbön”. Se annons sid 10.

Söndag 11 oktober TacksägelsedagenS:t Martin 9.30 Frukostmässa. *Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. *Samlan 11.00 Mässa. *Gistad kyrka 14.00 Mässa med församlings-högtid. * Efteråt inbjudes till prästgården.* Bibelutdelning till 4-åringar och konfir-mander.

Söndag 18 oktober 20 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Törnevalla kyrka 18.00 Gudstjänst. Enklare förtäring.Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 25 oktober 21 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa.Lillkyrka kyrka 18.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.

Lördag 31 oktober Alla helgons dagVårdsbergs kyrka 11.00 Mässa med försam-lingshögtid.Rystad kyrka 14.00 Gudstjänst.Örtomta kyrka 14.00 Andakt på kyrk-trappan.Bankekinds kyrka 16.00 Gudstjänst.Östra Hargs kyrka 16.00 Gudstjänst. Gistad kyrka 18.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.Östra Skrukeby kyrka 18.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.

Söndag 1 november Alla själars dag Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa.Törnevalla kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 8 november 23 sön. efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.

Tisdag 10 november MårtensaftonS:t Martin 19.00 Mårtensmässa.

Söndag 15 november Söndagen före domssöndagenS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Bankekinds kyrka 16.00 Gudstjänst. Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.

Söndag 22 november DomssöndagenS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Örtomta 14.00 Stugmöte i församlings-hemmet.

andakterGrannskapshuset i GistadOnsdag jämna veckor 14.00. Åkerbo försam-ling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Adress Sandstensvägen 5.

Grannskapshuset i Linghem Onsdag ojämna veckor 14.00. Åkerbo för-samling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Adress Sparvsångsvägen 65.Blå huset i Tallboda centrumOnsdagar ojämna veckor 14.30. Adress Gränsliden 12, intill Blå huset.Andakterna vänder sig till alla på boendena eller de som bor i närheten samt anhöriga och vänner.

Bankekinds församlingsgårdAndakt och samkväm 13.00. 29 september, 27 oktober och 24 november.

Askeby församlingsgårdAndakt och samkväm 14.00. 2 september, 7 oktober, 4 november och 2 december.

Page 12: Församlingsguiden nr 3 2015

12 | Församlingsguiden nr 3 2015

Söker du ett sammanhang där du som vuxen kan samtala och reflektera över livsfrågor och tro? Vill du veta mer om kristen tro? Då finns kateku-menatet, en grupp som vänder sig till vuxna som söker en tro eller vill växa i tro. Katekumenatet kan för en del leda fram till dop/ konfirmation. Du som redan är döpt och konfirmerad är förstås också välkommen.

Vi träffas i en liten grupp varannan vecka under ett år. Dag, tid och plats bestäms utifrån gruppens önskningar.

Ledare: Susanne Franzén, församlingspedagog Göran Helmersson, präst.Mer information och anmälan: [email protected], 013-25 38 86.

Bli konfirmand - du med!1 och 3 september startar våra konfirmandgrup-per. Läs om dem - och anmäl dig - här (scrolla till Åkerbo):www.konfirmandlinkoping.seMer info: församlingspedagog Linda Lagnestam 013-25 38 82, [email protected]

”Jag är egentligen inte religiös men...”

Nr 3/2015

www.facebook.com/delatrodelalivPå den här facebooksidan delar människor med sig av person-liga tankar om tro och liv. Sidan är en del av Svenska kyrkans större satsning Dela tro - dela liv.

BEAT fyller 5I november är det 5 år sedan första BEAT-kvällen.Grattis, säger vi till en pigg 5-åring. Datum för höstens ungdomskvällar är 11 sep-tember (”BEAT Respect”) och 27 november (”BEAT Light”). Gäst på BEAT Light är Elise Lindqvist, se annons på sid 3) Alla från 13 år och uppåt är välkomna till BEAT-kvällarna i Linghems församlingsgård 20.00.

Foto: Jonathan WesterlingVänner forever? Omkring hälften av alla 14-åringar i Åkerbo församling väljer att konfirmera sig. Efter konfirmandtiden fortsätter många, som ungdomarna på bilden, i vår ungdomsverksamhet.

Susanne Fran-zén och Göran Helmersson.