församlingsguiden nr 2 2015

12
ÅKERBO församlings g u i d e n När 2 blir 1 Försommartid är giftastid SID 2 Kärlek helt enkelt för Johan och Johanna SID 4-5 Brudkronan på väg tillbaka? SID 6-7 Gudstjänstkalendarium SID 10 Nr 2/2015

Upload: akerbo-foersamling

Post on 22-Jul-2016

225 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

Församlingsguiden nr 2 2015 Församlingsguiden ges ut av Åkerbo församling i Svenska kyrkan. Åkerbo församling ligger i Linköpings kommun. Tidningen ges ut 4-5 gånger/år. www.svenskakyrkan.se/akerbo

TRANSCRIPT

Page 1: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 1

ÅKERBO

församlingsg u i d e n

När 2 blir 1Försommartid är giftastidSID 2

Kärlek helt enkelt för Johan och JohannaSID 4-5

Brudkronan på väg tillbaka?SID 6-7

GudstjänstkalendariumSID 10

Nr 2/2015

Page 2: Församlingsguiden nr 2 2015

2 | Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden ges ut av: Åkerbo församling, Svaltingvägen 1, 585 64 Linghem 013-23 66 50 [email protected] www.svenskakyrkan.se/akerbo.

Församlingsexpeditionens öppettider: måndag-torsdag 10.00-12.00 och 13.00-15.00 samt fredag 10.00-12.00.

Vecka 25-32måndag-torsdag 10.00-12.00fredagar stängt

Se varandra - se kärleken!Försommaren är här och i församlingen har högsäsongen för vigslar startat. Många

gifter sig och vi gläds med alla som hittat någon att dela vardagen med. I bibeln uppmanar Paulus oss: ”Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet. Överträffa varandra i ömsesidig aktning. Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter” (Rom 12:9-10,15).

Jag tror det gäller alla relationer men särskilt i ett äktenskap. Det finns alltid toppar och dalar och när man lärt känna varandra vet man precis vilka knap-par man ska trycka på - om man är på det humöret. Uppmaningen till oss är att inte göra det. Istället ska vi fokusera på det som fungerar och möta svårighe-ter med att försöka plocka fram det goda. Avsky det onda, håll fast vid det goda!

Att leva i ett äktenskap är som sagt inte alltid så enkelt. När vigseln sker i Svenska kyrkans

ordning får paret extra hjälp och stöd på vägen. Denna hjälp sker genom att paret får Guds välsig-nelse över äktenskapet och att prästen ber för det ingångna äktenskapet. Det är något att falla tillba-ka på när vardagen och svårigheterna kommer. Har paret redan vigts borgerligt kan en välsignelseakt över det ingångna äktenskapet göras. Då får paret i efterhand Guds välsignelse och prästen ber för parets äktenskap. Det är aldrig för sent och aldrig för tidigt att få en sådan välsignelse.

I äktenskapet är det viktigt att lägga sig till med goda vanor. Att fortlöpande se var-andra, dricka en kopp te eller gå en promenad. Minnas vad det var man fastnade

för och gemensamt blicka framåt.Ska du på en vigsel i sommar? Kom ihåg att du som gäst också har ett uppdrag - att

stötta paret i deras äktenskap! Hoppas du får en skön och trevlig sommar!

Elin Strömblad, präst i Åkerbo församling

Ansvarig utgivare: Kyrkoherde Ulf Hjertman, 013-23 66 [email protected]ör: Katarina Sandström Blyme, 013-23 66 [email protected] Nästa nummer utkommer vecka 33.

Foto: Jarl AsklundFörsommartid betyder många par

som vigs av Elin Strömblad och andra präster i Åkerbo.

Rebecca Kronberg , Ung Ledare i Åkerbo

agerar ”brudmodell” i Vårdsbergs kyrka.

Foto: Jarl AsklundFoto: Jarl Asklund

Page 3: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 3

”Vi har en fin gemenskap och roligt tillsam-mans - allvaret till trots”, säger medlem-marna i Vikingstads bärarlag. Nu söker vi kvinnor och män som vill ingå i ett bärarlag i Åkerbo församling.Ett bärarlag består av sex personer som vid jordbegravningar bär ut kistan från kyrkan efter begravningsgudstjänsten. Vill de anhöriga ta farväl vid graven följer de efter laget i procession. Framme vid graven sänker bärarlaget sakta och varligt kistan manuellt med bärlina. Ibland är även anhöriga med och bär kistan.

- Det är viktigt att allt sker värdigt och med omsorg om både den bortgångne och de anhöriga, säger Ingemar Axelsson, bärarbas i Vikingstad bärarlag som funnits i många år och är med på begravningar i många olika kyrkor.

Lars-Åke Strand är yngst och har varit med vid ett 90-tal begravningar sedan han började i laget.

- Jag har fått ett mer avspänt förhål-lande till döden sedan jag började i laget, säger han.

Nu efterlyser Åkerbo kvinnor och män som kan tänka sig ingå i ett bärarlag för begravningar inom församlingen. Begravningarna äger rum på dagtid, som regel tisdagar, torsdagar eller fredagar. Någon tidigare erfarenhet krävs inte. En viss ersättning utgår.

Är du intresserad eller vill veta mer? Kontakta församlingens griftegårdshand-läggare Ina Nordh, 013-23 66 [email protected]

Text och foto: Katarina Sandström Blyme

Foto: Katarina Sandström Blyme”Att vara bärare är inte bara ett hedersuppdrag, vi har också roligt tillsammans”, säger fem av medlemmarna i Vikingstad bärarlag, här framför Kaga kyrka. Fr v: Lars-Åke Strand, Ingemar Axels-son, Astor Sagemark, Nils-Magnus Nilsson och Lennart Johnsson.

Ge ett handtag i bärarlaget

Ekovandring Stockholm-Paris gör stopp i AskebyI augusti samlas världens ledare till ett klimattoppmöte i Paris. För att höras och synas i de viktiga frågorna startar i sommar en ekumenisk och internationell pilgrims-vandring från Uppsala till Paris.Vandringen börjar 10 juli. Alla är välkom-na att delta. Hela eller delar av sträckan. Måndag 3 augusti kommer vandrarna till Askeby kyrka. Där kommer en ek att planteras, vi firar en mässa för miljön och har en del andra aktiviteter. I samband

med stoppet i Askeby görs även lokala vandringar.

Mer informa-tion om Askeby:Göran Helmersson, 013-23 66 66.Mer information om hela vandringen: www.pilgrimscentrum.se

Page 4: Församlingsguiden nr 2 2015

4 | Församlingsguiden nr 2 2015

En präst, två vittnen, en kyrka. Det var allt som behövdes när Johan och Johanna Kagerö gifte sig i mars. De egna barnen Alex och Ella var förstås också med på den stora dagen. Enkelt och högtidligt på samma gång, precis som makarna önskat sig.- För oss har det varit självklart att vi ska gifta oss. Däremot har vi inte haft någon bestämd uppfattning om hur och när, säger Johanna.

Hon och Johan blev ett par för tio år sedan, 17 respektive 18 år gamla. De förlovade sig, fick ett barn, fick ännu ett till barn, flyttade från lägenhet inne i Linköping till hus i Linghem.

- Åren har gått väldigt snabbt. När vi på allvar började planera för bröllop tänkte vi oss ett mellanstort bröllop. Men rätt

snart märkte vi hur mycket planering och tid det kräver, tid som vi inte riktigt har säger Johan.Det hektiska småbarnslivet med jobb, pendling och resor kan vara svårt att kombinera med de förväntningar som ofta finns på hur ett bröllop ska gå till.

- När vi kände av de där förväntning-arna, då backade vi och bestämde oss för ett litet bröllop, en stund bara för oss. Först pratade vi om att åka till rådhuset och gifta oss där eftersom det ”bara” var vi. Men vi kände att vi ville gifta oss på riktigt, i en kyrka, säger Johanna.Vilken kyrka?

- Barnens dopkyrka inne i stan hade varit ett alternativ. Men vi tänkte om. Eftersom vi är nya i Linghem vill vi rota oss i samhället. Ett sätt att förbinda sig med trakten är att gifta sig här, säger Johan.

Sagt och gjort. Paret gick in på Åkerbo församlings hemsida, anmälde intresse för vigsel och blev dagen därpå kontaktat av en präst och inbokade till ett samtal. Tillsammans gick de genom vigseln, pra-tade psalmval, val av kyrka och annat.

- Vi fick en bra känsla för henne. När vi väl bestämt oss kändes det så rätt, säger båda - nöjda och överraskade av hur smi-digt och enkelt allt gått. Tre veckor efter första kontakten gick de fram mot altaret i Lillkyrka kyrka till tonerna av Mendelsohns brudmarsch. Församlingens musiker och vaktmästare var vittnen när Johan och Johanna sade ja till varandra.

- Det var så högtidligt och fint, ett

Kärleken är alltings källa. Guds kärlek. Mänsklig kärlek. När två människor blir en enhet genom att gifta sig kan det se ut på många olika sätt. Storslaget bröllop med fest för släkt och vänner. Eller som för Johan och Johanna Kagerö, en stund av högtidlighet mitt i vardagen.

Kärlek helt enkelt

Foto: Elin StrömbladAlex och Ella var självklara bröllopsgäster när mamma och pappa gifte sig i Lillkyrka kyrka.

Page 5: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 5

minne för hela familjen, säger Johanna.På hennes finger sitter ett av minnena

från dagen i Lillkyrka, en vacker diamant-ring.

- Det har man råd med när man gifter sig som vi, säger hon till hälften skämt-samt.Ekonomin var inte avgörande för valet av vigsel. Men båda tycker det är bra att pengarna som ett större bröllop skulle kostat i stället kan användas till något för hela familjen, till exempel en resa.

Bröllopsresan gjorde dock de nygifta på egen hand. En spahelg med farmor inbokad som barnvakt. När hon kom till Linghem fick hon - lätt chockad - höra den glada nyheten. Vigseln hade varit en väl bevarad hemlighet för alla utom Johans chef och en av Johannas väninnor.

- Mamma blev överlycklig när hon fick höra det. Men visst, lite besviken över att hon inte fick vara med, det blev hon.

Mest har det väckt respekt att Johan och Johanna följt sina hjärtan. De valde varandra och de valde precis den vigsel de ville ha!

Text: Katarina Sandström Blyme Illustrationer: Eva Göransson

Foto: Katarina Sandström BlymeFörlovningen höll de hemlig och när det var dags för Johan och Johanna Kagerö att gifta sig var det nästan ingen som visste om det. ”Det är våran grej”, skojar de båda.

När 2 blir 1

Gifta sig - så funkar detLäs mer på sista sidan

Page 6: Församlingsguiden nr 2 2015

6 | Församlingsguiden nr 2 2015

Tiara, diadem och andra hårprydnader är åter på modet. Kanske har det att göra med de många prins- och prinsessbröllopen i Sverige. Men man behöver inte vara kunglig för att bära krona. Man behöver inte ens köpa en. I Åkerbo finns flera vackra kronor till låns för den som gifter sig i våra kyrkor.Att pryda sig i krona vid bröllopet är en gammal sed med sammansatt symbolisk betydelse. Från forntidens fruktbarhetskrans till jungfrusymbol och framför allt som den kungliga symbolen för värdighet.

I Europa växte bruket kring den katolska bilden av Maria som himladrottning, den upphöjda. Kyrkans Mariaskulptur fick låna ut sin krona till bruden som en symbolisk hyllning och välsignelse, och sattes sedan tillbaka på skulpturen igen.

Under 1200- och 1300-talen kunde högättade kvin-nor vid hoven i Europa äga ett antal juvelbesatta kronor för att visa sin status och makt. Vår äldsta krona är från 1649, så seden överlevde alltså övergången till pro-testantismen utan problem.En så kallad kronbrud skulle vid bröllopet vara jungfru, alltså inte ha haft något köns-umgänge med den tilltänkte. Kunde det påvisas att denna regel hade försummats, till exempel att ett barn anlände orimligt tidigt i familjen, kunde paret få böta.

Det var inte ovanligt att de då fick uppdraget att försköna kronan genom att bekosta ytterligare ett lager förgyllning eller några vackra stenar eller pärlor till. Det kan

förklara att de med tiden blev väldigt tunga, en riktigt gammal krona kan väga upp mot 1,5 kg.Sex av församlingens 17 brudkronor är gjor-da under 1800-talets andra hälft. Då växte också en annan tradition fram. Man började tillverka egna kronor av blommor och växter eller till exempel näver och textilmaterial. Myrtenkronan blev mycket vanlig. En mor kunde odla en myrtenplanta med avsikt att binda en krona till sin dotters kommande bröllop. Myrtenkronor blev kanske ett sätt att komma ifrån den betungande metallkro-nan med dess kyskhetskrav.

Numer har renhet och oskuld tack och lov inte med sexualitet att göra. En kron-brud idag behöver inte känna några sådana

krav. Under 50- 60-talen var det återigen populärt att använda metallkrona vid sitt bröllop. Formen på kronorna föränd-rades från stora tunga, med mycket färglada stenar och krusiduller till nätta, höga med

diskreta stenar som bergskristall och ametist. Församlingens yngsta krona är gjord 1981

i en teknik som kallas frivolitet, en sorts knuthantverk som liknar en virkad krona. Den har sedan stärkts och är lätt att sätta fast på huvudet och lätt att bära.

Modet har alltså skiftat men kronan fort-sätter vara en symbol för högtidlighet, skön-het, kanske en magisk förmedling till bära-ren, en välsignelse till det blivande paret.

Text: Maria Bergendahl

Foto: Jarl Asklund”Jätterolig att göra”, säger Elin Gus-tavsson, frisörlärling på Frisörboden i Linghem om sin första hårupp-sättning med brudkrona. Kronan är en gåva till Askeby kyrka 1961 och bärs av vår Unga Ledare Rebecca Kronberg.

Kronan på verket

”Den som inte var oskuld vid bröllopet kunde få böta genom att bekosta ytterligare ett lager förgyllning till kronan”

Page 7: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 7

Vill ni låna en krona?Par som gifter sig i Åkerbo församling kan få låna brudkrona. Ta upp det i samband med vigselsamtalet. Frågor om kronorna besvaras av Maria Bergendahl, 013-761 98.

Foto: Jarl Asklund, Berta Hallgren/©

Kulturen Lund, Inger Gustafsson

Den här kronan ser kanske modern ut men är från 1868 och tillverkad av Pettersson (Östra Skrukeby).

Vår äldsta krona är från 1649 och tillverkad av Hessling-Wefwer (Vårdsberg).

En Bohlinkrona från 1970 (Törnevalla).

Församlingens yngsta krona är från 1981 och tillverkad av Alva Johansson (Törnevalla).

Den här kronan är från 1941 och tillverkad av Boström (Lillkyrka).

1928 stod Anna Skeri brud i Mora med en myrtenkrona. 1982 var det dags för församlin-gens musiker Eva Göransson att gifta sig. Det gjorde hon med en krona från Vårdsbergs kyrka.

När 2 blir 1

Page 8: Församlingsguiden nr 2 2015

8 | Församlingsguiden nr 2 2015

Konfirmand i höst?I september startar våra konfir-mandgrupper. I år är det sex styck-en med olika inriktning. Tre av dem finns i Linghem, en i Tallboda, en i Ekängen och en i Askeby.

Du som går i åk 8 kommer att få mer information hemskickad till dig både i juni och augusti. Vill du redan nu veta mer om grupperna - och anmäla dig - kan du göra det här:

www.konfirmandlinkoping.seVåra grupper är max 15 personer och minst 6 personer stora.Eventuella frågor besvaras av för-samlingspedagog Linda Lagnestam, 013-25 38 [email protected]

Cykelkyrka i Östra Harg för 15:e året i rad!Även i år blir det tre veckor cykel- och väg-kyrka i Östra Harg. Från 22 juni till 12 juli är kyrkan och församlingshemmet öppna alla dagar 12.00-17.00. Som vanligt ordnar de frivilliga i bygden servering med härligt hembakt fika.Onsdagkvällar 19.00 är det ”Musik i som-markväll” med grillning (se programmet till höger). Torsdagar 14.00-16.00 blir det aktiviteter för skolbarn på temat “Sol, vind och vatten”. Lördag 27 juni 14.00-16.00 blir det ”Hembygd i cykelkyrkan”, en stund om släktforskning och bygdeband då Rystad-Östra Hargs hembygdsförening medverkar.Pumpa däcken och kom!

Foto: Jonathan Westerling

Öppen kyrka i sommarSamlan, TallbodaMåndag 13.00-17.00. Vecka 24-27 med start 8 juni.Vi är inomhus och ute. Fika. Gistad prästgårdTisdag 9.00-13.00.Vecka 24-27 med start 9 juni. Vi är inomhus och ute. Lunch och fika.

Askeby församlingsgårdTorsdag 9.00-13.00. Vecka 24-27 med start 11 juni.Vi är inomhus och ute. Lunch och fika. S:t Martin, EkängenFredag 9.00-15.00. Vecka 24-27 med start 12 juni.Vi är inomhus och ute. Lunch och fika.

För alla åldrar - välkomna!

Foto: Katarina Sandström Blyme

Page 9: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 9

À la TaubeLillkyrka kyrkaSöndag 31 maj 18.00Bernt och Inger Carlsson sjunger sånger av Evert Taube.

2 x Todea Vårdsbergs kyrkaSöndag 7 juni 18.00Vladimir Todea Babos, cello och Maria Nicoleta Todea, piano, spelar Bach, Haydn och Tjajkovskij.

Sommar, soul och picknickS:t Martin Måndag 16 juni 18.30Musik- och grillkväll med Ekängsbandet Souled Out.

Mellan himmel och jordÖstra Skrukeby kyrka Söndag 5 juli 20.00Rasmus Ringborg, sång och Samuel Edvardsson, gitarr.

Musik i sommarkvällGistads kyrka Söndag 9 augusti 18.00Rude Glantz spelar flygelhorn och Gunnar Ekermo ackompanjerar.

Körsånger i försommarnS:t Martin Söndag 7 juni 18.00Ceciliakören.

Sakta vi gå genom stanGistad prästgård Torsdag 11 juni 18.00Musikaliskt porträtt av Monica Zetterlund. Östgötabandet och Maria Olofsson.

Musik i sommarkvällLillkyrka kyrka Söndag 28 juni 20.00Duo Ann-Sofie och Krister.

Musik i cykelkyrkanÖstra Hargs kyrkaTre onsdagar 19.0024 juni Jonas Frid, sång. 1 juli Emma Claesson, sång.8 juli Michael Augustson, Ulf Söderberg och Henrik Strömberg musicerar.

Musik i klosterkyrkanAskeby kyrkaTre torsdagar 18.0025 juni Frida Hagman, sång och Anna Ericsson piano. Blandad repertoar med folkligt, nordiskt, stycken från operavärl-den och spirituals. 30 juli Tina Ternstedt, sång; Daniel Byström, piano; Märta Nilsson, cello.27 augusti Rebecka Dellskog sjunger visor och jazz med sin kvartett.

Musik i sommar

Gistad kyrka.Foto: Katarina Sandström Blyme

Page 10: Församlingsguiden nr 2 2015

10 | Församlingsguiden nr 2 2015

Söndag 31 maj – Heliga Trefaldighets dagS:t Martin 9.30 Frukostmässa.Bankekinds kyrka 11.00 Mässa med pil-grimskonfirmation.Samlan 11.00 Mässa.Lillkyrka kyrka 18.00 Musikgudstjänst. Bernt och Inger Carlsson sjunger sånger av Evert Taube. Förtäring.

Lördag 6 juni – NationaldagenBankekind församlingsgård 10.00 Korum vid flaggstången. Sillunch.Östra Skrukeby kyrka 14.00 Gudstjänst.

Söndag 7 juni – Första söndagen efter trefaldighetLinghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa.Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa.S:t Martin 18.00 Musikgudstjänst. ”Körsånger i försommarn”, Ceciliakören. Vårdsbergs kyrka 18.00 Musikgudstjänst. Vladimir Todea Babos, cello och Maria Nicoleta Todea, piano, spelar Bach, Haydn och Tjajkovskij.

Söndag 14 juni – Andra söndagen efter trefaldighetBankekind 11.00 Friluftsgudstjänst i Fillinge. Saabs musikkår.Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 Mässa med små och stora. Körerna SångPåGång och SongTime. Sommarfest.Gistads kyrka 18.00 Gudstjänst.

Lördag 20 juni – MidsommardagenÖrtomta 11.00 Friluftsgudstjänst i Stensäter. Hembygdsföreningen ordnar fika.Östra Skrukeby 14.00 Friluftsgudstjänst vid kyrkan. Medtag kaffekorg.Vårdsberg 16.00 Friluftsgudstjänst i Ginkelösa. Medtag kaffekorg.

Söndag 21 juni – Den helige Johannes Döparens dagLinghems församlingsgård 11.00 Mässa.Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 28 juni – Fjärde söndagen efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa.Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Bankekinds kyrka 18.00 Gudstjänst. Lillkyrka kyrka 20.00 Musik i sommarkväll. Duo Ann-Sofie och Krister. Förtäring.

Onsdag 1 juliLinghem 14.00 Ekumenisk gudstjänst i det gröna utanför Grannskapshuset.

Söndag 5 juli – ApostladagenLinghems församlingsgård 11.00 Mässa.Rystad 11.00 Friluftsgudstjänst vid Tuna kungsgård. Askeby 16.00 Friluftsgudstjänst på Tallbacken. Medtag kaffekorg. Östra Skrukeby kyrka 20.00 ”Mellan him-mel och jord”. Rasmus Ringborg, sång och Samuel Edvardsson, gitarr.

Söndag 12 juli – Sjätte söndagen efter trefaldighetLinghems församlingsgård 11.00 Mässa.Samlan 11.00 MässaGistad 14.00 Friluftsgudstjänst vid prästgår-den. Kyrkkaffe.Vårdsbergs kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 19 juli – Kristi förklarings dagS:t Martin 9.30 Frukostmässa.Linghems församlingsgård 11.00 Mässa.Örtomta 14.00 Friluftsgudstjänst på Öjeby-vägen 10. Medtag kaffekorg och stol.Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

Söndag 26 juli – Åttonde söndagen efter trefaldighetLinghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa.Bankekind 16.00 Friluftsgudstjänst vid Grävsten.

Söndag 2 augusti – Nionde söndagen efter trefaldighetS:t Martin 9.30 Frukostmässa. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Askeby 16.00 Friluftsgudstjänst i Holmen. Ta gärna med kaffekorg.Östra Skrukeby 18.00 Friluftsgudstjänst vid Storgården. Surströmming med tillbehör. Ulf Söderberg, med rötter på Ulvön, berät-tar surströmmingens historia.

Söndag 9 augusti – Tionde söndagen efter trefaldighetLinghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa.Vårdsberg 14.00 Friluftsgudstjänst i Hagaberg. Hembygdsföreningen serverar kaffe till självkostnadspris.”Gistads kyrka 18.00 Musik i sommarkväll. Rude Glantz, flygelhorn och Gunnar Ekermo piano. Kaffe och ostkaka i prästgården.

KALENDARIUM - GUDSTJÄNSTER

Gudstjänsterfrån 31 maj till 9 augusti

Med reservation för ev fel och ändringar Se även www.svenskakyrkan.se/akerbo/gudstjanster

Page 11: Församlingsguiden nr 2 2015

Församlingsguiden nr 2 2015 | 11

KyrKKaffe serveras alltid i samband med 11-gudstjänsterna i Linghem och Samlan. I S:t Martin serveras frukost efter gudstjänsten 9.30. Ibland finns det förtäring av något slag också i de andra kyrkorna. När och var framgår av kalendariet till vänster.

I sommarär det inte gudstjänst i Samlan och S:t Martin varje söndag. Se kalendariet.

söndagssKolaVid 11-gudstjänsten i Linghem och Samlan samt frukostmässan 9.30 i S:t Martin har barnen alltid möjlig-het till en egen stund. Tillsammans med ledare och andra barn får de sjunga, höra bibelberättelser, göra bil-der, mm.I sommar, fr o m 21 juni har vi sön-dagsskola på följande ställen:21 juni Linghem 11.0028 juni S:t Martin 9.3019 juli S:t Martin 9.302 augusti S:t Martin 9:309 augusti Samlan 11.00

AndakterGrannskapshuset i GistadOnsdag jämna veckor 14.00. Åkerbo försam-ling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Adress Sandstensvägen 5.

Grannskapshuset i Linghem Onsdag ojämna veckor 14.00. Åkerbo för-samling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Adress Sparvsångsvägen 65.Blå huset i Tallboda centrumOnsdagar ojämna veckor 14.30. Adress Gränsliden 12, intill Blå huset.Andakterna vänder sig till alla på boendena eller de som bor i närheten samt anhöriga och vänner.

Bankekinds församlingsgårdAndakt och samkväm 13.00 i församlings-gården tisdag 26 maj.

Askeby församlingsgårdAndakt och samkväm 14.00 i församlings-gården onsdag 3 juni.

Servicehuset Askeby Onsdag 5 augusti 14.00.

Gemensam utflykt Onsdag 24 juni gör Andakt och samkväm en utflykt till Vist kyrka tillsammans med servicehusen i Askeby och Bankekind. För mer infor-mation, kontakta Elisabeth Tegnevik 013-23 66 53.

Årets församlingsutfärd......går till Vimmerby och Västervik tisdag 1 september. Bland annat besöker vi Astrid Lindgrens Näs och ser utställningen “Hela världens Astrid Lindgren”. Kostnad: 300 kr för medlemmar i Svenska kyrkan, 750 kr för icke-medlemmar. Resa, lunch samt för- och eftermiddagskaffe ingår. Anmälan se-nast 18 augusti (och mer information): Församlingsexpeditionen, 013-23 66 50, [email protected]

Foto: Thorvald Eriksson

Café Skrukebyi Östra Skrukeby har öp-pet varje fredag under sommaren (5 juni t o m 28 augusti). 19.00-21.30 finns vi i Storgården. Fr o m 11 september gäller åter udda veckor.

Klosterföreningen i Askebyvisar i sommar vi-sualiseringen av klosterområdet. 19.00 varje tors-dag från 25 juni-3 september (även under Östgöta-dagarna 5-6 sep-tember). Torsdagar då det är Musik i sommarkväll i kyrkan äger visningen rum efter musiken.

Foto: Maria Bergendahl

Page 12: Församlingsguiden nr 2 2015

12 | Församlingsguiden nr 2 2015

En vigselgudstjänst i Svenska kyrkans ordning innehåller bibelläsning, vigselakt, bön och väl-signelse. Musik och psalmsång brukar inleda och avsluta vigseln. När ni bokat tid för vigsel har ni ett samtal med den präst som ska viga er. Det sker ungefär ett par veckor före vigseln. Då går ni genom ordningen och talar om andra detaljer, till exempel musikinslag.

Vigselgudstjänsten i kyrkan har en juridisk del. Er relation blir ett äktenskap i lagens mening. Den andra delen innehåller Guds välsignelse och en förbön för äktenskapet. Vilken kyrka?I Åkerbo församling finns 13 kyrkor att gifta sig i. Små, stora, gamla, moderna. På vår hem-sida finns panoreringar där ni kan navigera runt och få en uppfattning om kyrkorna:www.svenskakyrkan.se/akerbo/kyrkor För alla?Oavsett om ni som ska gifta er är två kvinnor, två män eller en kvinna och en man så är ni lika välkomna. Sedan 1 november 2009 gäller samma reg-ler kring äktenskap för alla par, oavsett kön.

Alla som tillhör Svenska kyrkan har rätt till vigsel i kyrkan och det räcker om en av er är medlem i kyrkan. Vart vänder vi oss?Kontakta vår församlingsexpedition i Linghem, 013-23 66 [email protected]

Ni kan också använda formuläret på vår hemsida. Där finns även information om hin-dersprövning, efternamn och vittnen:www.svenskakyrkan.se/akerbo/vigsel

Göra det igen?Man brukar bara gifta sig en gång med en och samma per-son. Men om man gift sig bor-gerligt och senare vill göra det också inför Gud kan be om så kallad ”kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äkten-skap”. Välsignelsegudstjänsten är lik vigselgudstjänsten och kan precis som den hållas i närvaro av släkt och vänner eller med endast paret och prästen närvarande.

En del redan vigda par kon-taktar kyrkan för att förnya sina äktenskapslöften. Skälen kan vara många. Det finns inga särskilda ritualer för för-nyelse av löftena vilket innebär att det finns stor frihet att utforma ceremonin efter egna önskningar.

Nr 2/2015

När 2 blir 1

Foto: Magnus Aronsson/IKON

Tager du denna?