sd konzepzia 14_05

Post on 14-Apr-2017

444 Views

Category:

Education

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

ПРОФ. Д-Р СТЕЛА МАЛЧЕВА ДЕРМЕНДЖИЕВА

1

КОНЦЕПЦИЯЗА

РАЗВИТИЕТО

НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

ПРЕЗ 2015–2019 ГОДИНА

2

КОНЦЕПЦИЯ

акцентикомпозиционна рамка съдържателен обхват

3

КОНЦЕПЦИЯ

СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ

ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ

4

обратната връзка

приемствеността

равнопоставеността

5

ПРИНЦИПИ ЗА НЕЙНОТО СЪСТАВЯНЕ, НА КОЯТО ТЯ СЕ ОПИРА И КОИТО Я ПРАВЯТ ВАЛИДНА

КОНЦЕПЦИЯ

Нежелание да се подходи през анализ на състоянието на Университета, който е другият източник на предлагани перспективи за развитие.

Посочвам само основните фактори с влияние върху перспективите за развитие и на това основание да се открои в кои практики следва да се реализира приемственост и кои изискват иновация и в каква пропорция.

Целеполагане – баланс „приемственост – иновативност“ като добър ориентир, подчертаващ характера и степента на динамика, която се предлага. 6

МОТИВИ

ЗАЛЕГНАЛА В КОНЦЕПЦИЯТА, А ИМЕННО ЗА НАЛИЧИЕ НА:

неизползвани, но налични ресурси за

оптимизация на

институционалното развитие

възможности за по-

ефективно управление

на потенциали в

системата

необходимост от

привличане и разработване

на нови ресурси

7

ИЗХОДНАТА ТЕЗА

РЕАЛИЗЪМ

ПРАГМАТИЗЪМ

КОМПЕТЕНТНОСТ

ОТГОВОРНОСТ

ИНОВАТИВНОСТ

8

АНГАЖИМЕНТИТЕКОИТО ЩЕ ПОЕМА, АКО ПОЛУЧА ДОВЕРИЕ, СЕ ОСНОВАВАТ

НА СЛЕДНИТЕ ПРИНЦИПИ:

да бъде значима, авторитетна, отговорна и модерна научно-образователна и социално-културна институция в системата на висшето образование и естествен притегателен академичен център на българската диаспора. Визията за ВТУ е свързана с утвърждаването му като водещо интелектуално средище, съизмеримо с европейските академични нрави и институции, оптимално съчетаващо научните изследвания с базисната подготовка.

9

УНИВЕРСИТЕТЪТ ИМА ПОТЕНЦИАЛ

РЕСУРСНИ

ИНСТИТУЦИОНАЛНИПРОФЕСИОНАЛНИ

10

ПРИОРИТЕТИ

1. ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПЪЛНОЦЕННА РЕАЛИЗАЦИЯ И ЗА УСПЕШНА МЕЖДУУНИВЕРСИТЕТСКА КОНКУРЕНЦИЯ.

Предполага рязко подобряване на образователната, научната и кадровата политика с цел възвръщане на образа на ВТУ като научно-образователно средище от висш ранг и като инкубатор на продуктивни творчески идеи. Първата стъпка в това отношение изисква промяна на институционалния профил – от университет на структурния хаос към университет с ясно изразен образователно-научен профил под въздействието на триадата „образование – наука – практика“ с престижна позиция в рейтинговата система на европейските университети. 11

2. УТВЪРЖДАВАНЕ НА УНИВЕРСИТЕТА КАТО ИНСТИТУЦИЯ С ЯРКА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ, С ЕРУДИРАН АКАДЕМИЧЕСКИ СЪСТАВ, СЪС ЗНАЧИМИ ПОСТИЖЕНИЯ В СЪЗДАВАНЕТО НА НАУЧНИ ПРОДУКТИ И НА ИНОВАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ, С УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНИ ВЪЗПИТАНИЦИ

Това изисква:

нова стратегия за бъдещето на нашата алма-матер;

адаптивни подходи за привличане на студенти;

нелицемерна грижа за преподавателския състав, за

неговото научно и кариерно израстване, за материално

стимулиране;

некампанийно отношение към студентите.12

3. ОСИГУРЯВАНЕ НА ФИНАНСОВ КОНТРОЛ И СТАБИЛНОСТ – ГАРАНЦИЯ ЗА ДОБРА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННАТА ИНФРАСТРУКТУРА И НА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА.

Енергично и последователно отстояване на това, което ни обединява, а не което ни разделя, защото все пак Университет произлиза от Общност.

Стимулиране на инициативността, иновативността и креативността на преподаватели, студенти и администрация.

Фаворизиране на личните качества, на чувство за принадлежност към академичната общност и работа в екип.

Децентрализация на научната и финансовата дейност.

Периодично публично отчитане на дейността на академичните ръководства и на финансовото състояние на Университета.

Ясни и прозрачни правила на управление.

13

Учебна дейност и образователен процес

Наука и международно сътрудничество

Качество на обучението и на академичния състав

Финансово-стопанска дейност

14

КОНЦЕПЦИЯ

УЧЕБНА ДЕЙНОСТ И ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЦЕС

Като сърцевина на университетския живот учебната дейност предполага издигането на учебния процес на качествено ново равнище, съответстващо на модела на утвърдените европейски и световни университети, засилване на актуалните измерения в образованието, осигуряване на мобилност в образователния процес.

Това би могло да се постигне чрез:15

Поставяне на грижата за културно, професионално и гражданско развитие на студентската личност в центъра на целия образователен процес с резултат – висококвалифицирани специалисти със солидни знания, умения и професионални компетенции в различните научни области и обществени практики.

Въвеждане на факултетска и катедрена автономия в учебната и образователната политика и управление на делегиран финансов ресурс.

Осигуряване на образование, базирано на широка научна основа, прилагане на интерактивни и съвременни методи на преподаване с цел по-високо качество на учебния процес в съответствие с университетските, националните, европейските и световните стандарти.

16

Оптимизация на организацията на учебния процес и провеждането му в условията на ограничени финансови ресурси и строг контрол при осъществяването му.

Полагане на усилия за утвърждаване на съществуващите специалности и за разкриването на нови, които да допълнят универсума.

Създаване на система за проучване на образователните нагласи по специалности, която да следи промените на интереса, качеството на преподаването, методите и равнището на ефикасност, качеството на придобитите знания, умения и компетентности.

Разработване на концептуална рамка за научноинформирано преподаване (research-informed teaching) по отношение на отделните професионални направления.

17

Оптимизиране на учебните планове и програми за осигуряване на засилена практическа подготовка на студентите, за придобиване на професионално значими компетенции и качества, адекватни на интелектуалния пазар.

Максимална гъвкавост на учебните планове, съобразена с нарасналите възможности на студентите за самоподготовка и с нуждите и потребностите на факултетите.

Създаване на образователни дигитални фондове за подготовка по дадена учебна дисциплина.

Усъвършенстване на практическото обучение на студентите чрез оптимизиране на практиките и създаване на условия за навлизане в професионална среда на бъдещата професия.

18

Провеждане на кандидатстудентски кампании, целящи устойчив прием с повишено качество чрез силно публично присъствие.

Стимулиране на студентска инициативност и креативност чрез разработване на система за морални и материални стимули.

Развитие и актуализиране на методика за реализиране на академични образователни програми в съответствие с потребностите на обществото.

Интегриране и използване на резултати от научни проекти и изследвания в образователния процес (вкл. студентско участие).

Закрила и защита на авторските права върху учебни планове, учебни програми и електронни учебни помагала и публикации.

19

Научноизследователската работа изпитва острия дефицит на средства при постепенното свиване на пазара на научната продукция.

Но името и авторитетът на ВТУ налагат научните изследвания да станат приоритет на висшето училище и да се възприемат като задължително условие за модернизиране на структурните му звена.

Реализирането му предполага: 20

II НАУКА И МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Разкриване на Университетски център за научен мениджмънт.

Създаване, укрепване и целево подпомагане на водещи университетски научни школи и успешни научни направления.

Дефиниране на приоритетни изследователски области, кореспондиращи с класическия профил на университета.

21

II

Наукометрична стандартизация на Плана за развитие на академичния състав.

Издигане на науката като съществена част от обучението на студентите, самооценката и акредитацията на университета.

Развитие на научноизследователската дейност, което е съобразено с националните приоритети.

Привличане на изследователски интерес към регионални, социални, икономически и културни политики и анализи, и експертна помощ по значими за съвременното развитие проблеми на местното самоуправление и гражданското общество.

22

II

Стимулиране на научната дейност и израстване, участие в различни проекти за преподавателска мобилност и членство в международни научни организации.

Подобряване на формите за разпространение на резултатите от научноизследователската дейност.

Ресурсно осигуряване на научноизследователската дейност.

Факултетски проекти за цикъл лекции на наши и международни водещи учени по ясно профилирани проблематики и създаване на видеоресурси с достъп до тях.

Въвеждане в наукометрична стандартизация на всички академични издания и въвеждане на академичната продуктивност в адекватен на универсалните норми формат.

23

II

Мениджмънт и модернизация на дейността на университетското издателството чрез доусъвършенстване на производствения процес, тематично разширяване на издателския план, увеличаване на оборота и постигане на краен положителен финансов резултат.

Утвърждаване на университетското издателство в системата на книгоиздаването, на книгоразпространението и на информационния обмен.

Съчетаване на традиционни и електронни форми на библиотечна дейност (вкл. отдалечен достъп до пълнотекстови електронни бази от данни по научните направления, представени в университета).

Обогатяване на електронната библиотека и използване на перспективни технологии за информационно обслужване на студенти и преподаватели.

24

II

Активиране на интердисциплинарните изследвания и формиране на конкурентоспособни екипи за пазара на интелектуалните услуги.

Разширяване и осъвременяване на формите за сътрудничество с международната академична общност, наши и чуждестранни институции, организации и фирми, международни програми и фондове, и др.

Инвестиция за членство на колегиумите по научни направления в съответните световни и европейски научни организации.

Разпределение на средствата от бюджетната субсидия за НИХТД по структурни звена.

25

II

Изработване на единни критерии за класиране на научноизследователски проекти въз основа на показатели, предложени от академичните структури.

Стимулиране на научния обмен чрез национално и международно сътрудничество.

Създаване на условия за участие в научноизследователски международни проекти.

Привличане за обучение и квалификация на представители от българската диаспора на Балканите, Русия, Украйна.

Развиване на сътрудничество със сродни международни образователни институции и подготовка на необходимата документация за организиране на съвместно обучение с университети извън Европейския съюз. 26

II

Осигуряване на приемственост чрез доразвиване на идеята за функциониране на академични институти в синхрон със стратегията „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Формиране на затворен триединен цикъл: академия (инвеститор на идеи и стратегии в практиката) – проектност (конкуренция на идеи, стратегии и тяхната приложимост) – потребител (и инвеститор в знанието).

27

II

Изработване на комплексна PR стратегия за съвременно публично представяне на университета в

страната, Европа и света.

Разработване на конкретна стратегия за повишаване на рейтинга на университета и на отделните факултети и

специалности.

Създаване на условия за качествено развитие на академичния състав на университета, както и за

стимулиране на качествените научни изследвания и иновациите.

Изграждане на система за допълнително материално стимулиране, базирана на наукометрични

показатели, които са свързани с качеството и количеството на публикационната и преподавателската

дейност на академичния състав.

28

III III. КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕТО И НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ

Оптимизиране на вътрешна система за оценяване и за поддържане качеството на обучение и на

академичния състав, ръководена от Съвет по качеството.

Електронно администриране на учебния процес и отчетност на научноизследователските дейности.

Създаване на Комисия по кадрово осигуряване.

Периодични контакти с представители на Студентския съвет за определяне на приоритетите при

решаване на студентските проблеми.

29

Отчитане на мнението на студентите, докторантите и асистентите при формиране на

политиката за развитие на университета.

Участие на студентите в управлението чрез включването им в органите на управление на

всички нива (разширен ректорски съвет, Стопански съвет и комисии към Академическия съвет).

Развитие на иновативно партньорство с бизнеса и създаване на условия за разпространение на

образователни и научни продукти.

30

Увеличаване на относителния дял на преподавателската научна продукция при

атестирането, както и по-тясното й обвързване с кадровото развитие на академичния състав.

Усъвършенстване на качеството на образователния процес чрез по-широко използване на съвременни аудио-визиуални, информационно-

комуникационни, мултимедийни и други високотехнологични продукти.

Обвързване на научноизследователската и художественотворческата дейност с преподаването и

с проектно-ориентираното обучение с цел обогатяване на учебното съдържание по отделните

дисциплини и подобряване на качеството на учебно-преподавателската работа.

31

Създаване на система за мониторинг и за подпомагане на

работата с изявените студенти.

Създаване на ефективна alumni система за проследяване

реализацията на завършилите студенти и осъществяване на

връзката им с ВТУ.

32

• Проблем с фундаментална важност е финансовото осигуряване на университета. Не може да се разчита само на държавния бюджет и на банкерско „рамо“.

• В условията на рестрикция все по-актуални стават дейностите по минимализиране на разходите, но не за сметка на качеството, и възможностите за акумулиране на собствени приходи.

33

ФИНАНСОВО-СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ

СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СТЪПКИ ВЪВ ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ СЛЕДВА ДА ВКЛЮЧВАТ:

Изграждане на високоорганизирана университетска система, гъвкава спрямо външните условия, с модерна материално-техническа и информационна база. 

Лобиране на държавно равнище.

Преговори, партниране и сътрудничество с регионалните власти, с бизнеса и с предприемачеството.

Участие в оперативни програми на отделни министерства и в европейски структурни фондове.

Създаване на Стопански съвет.

Комплексът от дейности в това отношение би довел до:

Създаване на материални и други условия за издигане на престижа и самочувствието на членовете на академическия и административния състав. 34

Въвеждане на активен оперативен и финансов мениджмънт с налагане на ясни, прозрачни и облекчени процедури и контрол.

Финансова децентрализация, която предполага по-висока степен на самостоятелност на основните структурни звена по кадрови и финансови въпроси; по-голяма предприемчивост за техните академични общности.

Използване на всички законови и финансови лостове и механизми за подобряване на материалната база.

Оптимизиране на разходите и разработване на механизми за поетапно увеличаване на работните заплати и допълнително материално стимулиране.

Създаване на условия за социално подпомагане на преподаватели, служители и студенти.

Почасова заетост на студенти и докторанти.

35

Реновиране на учебни корпуси, зали и прилежаща инфраструктура

Създаване на интегрирана високопродуктивна информационна среда и внедряване на ИКТ с

цел оптимизиране и управление на образователни, научни и административни

дейности.

Осигуряване на достъпна университетска среда за хора със специални потребности.

36

ИНФРАСТРУКТУРНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВТУ ИЗТЪКВА НА ПРЕДЕН ПЛАН ДЕЙНОСТИ КАТО:

Интелектуална свобода

Професионализъм и етика във взаимоотношенията

Равноправие, разглеждано като възможност за всеки член на академичната общност да участва в

управлението и дейността на УниверситетаРавнопоставеност – като възможност всеки да се

реализира в преподавателската, научно-изследователската и художествено-творческата

дейност на основата на конкурентното и конкурсното начало

37

МОЯТА КОНЦЕПЦИЯ Е СЪОБРАЗЕНА С РАЗБИРАНЕТО МИ ЗА ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ

НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, А ИМЕННО:

Всичко, което съдържа концепцията, не би могло

да бъде изпълнено само от един човек. От общата

воля и енергия зависи по-доброто ни бъдеще.

И ако днес децата ни провокират центробежния

миграционен процес, полузагърбили роден край,

Университет и Родина, какво ни чака утре?!

Ще доживеем ли мига, когато към нашия,

Великотърновския, Университет се насочат децата на

нашите деца. Може би...

АКО СИ ПОВЯРВАМЕ!38

39

top related